luni, 28 aprilie 2014

Trebuie să învăţăm ..

tumblr_mw7h38bZcM1rsmibeo1_500
Trebuie să învăţăm să trăim cu noi înşine ca şi cu o mulţime de oameni. Descoperim atunci în noi toate laturile cele bune şi cele rele ale umanităţii. 
Trebuie mai întâi să învăţăm să ne iertăm nouă înşine lipsurile dacă vrem să le iertăm altora.
 Este, poate, una dintre învăţăturile cele mai dificil de învăţat pentru o fiinţă umană, o constat foarte adesea la ceilalţi (şi altădată puteam s-o observ şi în ce mă priveşte, dar şi acum), aceea a iertării propriilor erori, a propriilor greşeli.
Condiţia primară este de a putea accepta, şi de a accepta cu generozitate, însuşi faptul de a comite greşeli şi erori.

Etty Hillesum

Testament
tumblr_mu9cioI5jR1rk7j5qo1_500
Cand vezi soarele rasarindu-ti in fata, intoarce-te brusc, pentru ca el iti rasare de fapt in spate.Cand ti-e frig, dezbraca-te pentru ca altfel risti sa arzi!Nu da importanta si timp de auz strigatului. Apropie-te alergand de cel care striga.Onoarea nu e de sange ci de inima. Dragostea nu e de femeie ci de nasterea pe care ea o poate indura.Nu se face niciodata seara, decat pentru prosti! Rasaritul stelelor e cu mult mai maret decat rasaritul soarelui.Daca este pacat ca suntem oameni nu este o ispasire faptul ca murim.
Adevarul, care oricum ne este refuzat, e mai putin important decat dragostea, pe care urmeaza abia s-o pierdem. Globul pamantesc este mult prea mic si mult prea neicapator ca sa ai dreptul singuratic la eroare. Fii perfect aici, ca sa poti gresi intre doua stele unde e loc liber si imens, si intelegere pe masura.
Lumina soarelui este orbitoate, dar atat. Adevarata lumina nu este nici macar cea a stelelor, care e cu mult mai orbitoare pentru ochiul apropiat lor, ci lumina care nu-si mai aduce aminte de sursa ei.N-ai cum sa te feresti de ea.Trupul in care locuiesti e cu mult mai departe decat ti-ai inchipuit departarea.Faptul ca el te doare sau faptul ca el iti da placere, nu are nici o rubedenie cu tine.Afla ca mai apropiat este trupul pietrii de piatra, desi distanta dintre el si ea e infinita, decat clipa pe care o strabati de strabaterea ta in clipa.Fiule, sufletul meu este bucuros ca stii sa citesti. Daca si intelesul celor citite te va dori, te va fii, fiindu-te. Daca nu, nu!Adio. Nichita Stanescu

Daca te iubesc ..

tumblr_mw456qpeCO1sk87juo1_500
Daca te iubesc, poti obtine orice de la mine: timpul meu, dragostea mea, fundul meu, banii mei, familia mea, cainele meu, banii cainelui meu, totul. Daca te iubesc, voi indura eu durerea ta, iti voi plati eu datoriile (in toate felurile posibile), te voi proteja de temerile tale, voi proiecta asupra ta tot felul de calitati pe care de fapt nu le ai si voi cumpara cadouri de Craciun intregii tale familii.
Am sa-ti dau soarele si ploaia si, daca ele nu sunt disponibile imediat, am sa stau la rand pentru ele. Am sa-ti dau toate astea si chiar mai mult, pana cand am sa ajung atat de extenuata si de golita, incat singurul mod de a-mi recapata energia va fi sa ma indragostesc de altcineva.
Stiu doar ca sunt extenuata de consecintele pasiunilor haotice si ale alegerilor pripite pe care le-am facut o viata intreaga.
Mananca.Roaga-te.Iubeste  - Elizabeth Gilbert.
tumblr_mvwvpvIZlT1s6zt76o1_1280
Am invatat sa nu mai plang pentru nimic. N-ai idee cata incredere mi-a ramas in viata. Sunt sigura ca exista o legatura intre toate faptele noastre, de aceea nici nu vrea sa ma impotrivesc vreuneia.
Am avut zile intregi in care a trebuit sa stau de vorba cu mine, si m-am gandit ca singurul mijloc de a gasi fericirea este s-o cauti in orice intamplare. 

Radu Tudoran

Iubeşte-Mă, asa cum eşti tu!



Iubeşte-Mă, asa cum eşti tu! În orice moment şi în orice situatie te-ai afla, în credincioşie sau trădare, în ravnă sau uscăciune, tu iubeste-Mă aşa cum eşti. Eu vreau să mă poţi iubi din puţina şi săraca ta inimă…
Rugăminte
“Nu îmi spune nimic…
Îţi cunosc mizeria, necazurile, luptele şi ispitele sufletului tău. Îţi cunosc şi ştiu şi laşitatea păcatelor şi cu toate acestea îţi spun: Iubeşte-Mă aşa cum eşti tu. Dă-Mi inima ta! Dacă o să aştepţi ca să devii un înger ca să Mi te dăruieşti intru iubire, atunci n-ai să Mă iubeşti niciodată. Chiar când eşti las, fricos, neîncrezător în împlinirea dragostei şi în săvârşirea sfinţeniei, chiar când ai să recazi în acele păcate pe care nu ai vrea să le mai faci, Eu nu îţi dau voie să nu Mă iubeşti.

Iubeşte-Mă aşa cum eşti tu! În orice moment şi în orice situaţie te-ai afla, în credincioşie sau trădare, în râvnă sau uscăciune, tu iubeşte-Mă aşa cum eşti. Eu vreau să mă poţi iubi din putina şi săraca ta inima. Dacă aştepţi până când ai să fi desăvârşit ca să Mă poţi iubi, atunci n-ai să Mă iubeşti niciodată. N-aş putea Eu, oare, să fac din fiecare fir de nisip un Serafim ? Un înger care să strălucească de curăţie şi dragoste ? Nu sunt Eu Domnul Dumnezeu, care a creat toate şi pot totul ? Omule, ţi-ai dat tu viaţa pentru lume din dragoste pentru oameni? Sau ai murit din iubire pentru Mine ? Atunci din ce motiv nu Mă laşi să te iubesc ?
Fiul Meu, lasă-Mă să te iubesc, Eu îţi vreau inima, care este locaşul Meu. Desigur, cu timpul am să te schimb, însă, chiar până atunci, iubeşte-Mă aşa cum eşti tu, fiindcă Eu te iubesc cu toate că eşti aşa. Eu vreau ca dragostea ta pentru Mine să se nască din puţina şi săraca ta inimă, din adâncul neputinţei şi al murdăriei tale. Eu te iubesc şi când eşti slab şi necurat.

Nu vreau o dragoste izvorâtă şi hrănită din mândria ”virtuţilor” tale, ci dintr-o inimă smerită pe care Eu o pot curaţi oricând. N-am nevoie de “virtuţile” tale, de talentele tale, de înţelepciunea ta. Eu vreau doar să Mă iubeşti şi să lucrezi cu dragoste pentru Mine. Nu „virtuţile” tale le doresc; dacă ţi le-as da, tu eşti aşa de slab şi mândru, încât ele ar hrăni amorul tău propriu şi nu M-ai cinsti pe Mine. Deci ele să nu fie un motiv pentru care tu nu mă cauţi şi stai departe de Mine. Apropie-te cu dragoste.
Unui fier ruginit flăcările nu numai că i-ar curăţa rugina, dar l-ar face incandescent. Iubeşte-Mă şi păcatele se vor arde şi tu vei fi fericit.
Iubeşte-Mă, nu numai ca să fii curat, căci asta ar fi din nou o mândrie pentru tine, ci pentru că Eu vreau să Mă odihnesc în inima ta. Deci nu te mai îngriji de asta. Aş putea să fac prin tine lucruri mari pentru mintea omenească, dar nu; tu ai să fii slugă rea şi nefolositoare şi neputincioasă. Am să-ţi iau şi puţinul pe care tu te crezi că îl ai. Eu te-am făcut din iubire şi pentru ca să-ţi dau iubirea, fără ca tu să-mi poţi da ceva. Nu încerca să-Mi plăteşti iubirea prin nimic, asta mă doare atât de mult la tine… Iubeşte-Mă în dragostea Duhului Meu şi fără motive.

Nu mai sta departe de Mine; îţi lipseşte nu sfinţenia – pe care Eu ti-o pot da- ci o inima gata să Mă iubească oricând şi până la capăt.
Astăzi Eu stau la uşa inimii tale ca un cerşetor, Eu, singurul, adevăratul Împărat şi Domn. Eu bat şi aştept. Grăbeşte-te să-Mi deschizi prin smerenie. Nu mai aduce motiv întinăciunea şi sărăcia ta. Dacă ţi-ai cunoaşte-o până în adânc şi deplin, ai muri de durere. Dar ceea ce M-ar durea pe Mine ar fi ca tu, şi acum, să te îndoieşti de Mine, de iubirea ce o am pentru tine. Crede ca Eu pot totul şi tu nu poţi nimica fără Mine, doar păcatul eşti în stare să-l faci fără ajutorul Meu. Să nu te încrezi în tine fără Mine, căci astfel o să fiu nevoit să te las în cădere în măsura în care tu te apreciezi.

Nu te frământa că nu ai virtuţi. Am să îţi dau Eu sfinţenia Mea. Deschide-ţi inima prin pocăinţă şi mă primeşte în potirul sufletului tău prin Trupul şi Sângele Meu pe care în dar ţi-l dau în Sfânta Liturghie. Atunci o să te fac să înţelegi totul şi să Mă iubeşti mai mult decât îţi poţi închipui. Lasă să curgă Sângele Meu în sângele tău şi să bată inima Mea în inima ta.
Eu ţi-am dat-o pe Sfânta si Preacurata Mea Măicuţa. Lasă să treacă totul prin inima ei curată încât să poată mijloci pentru tine. Orice s-ar întâmpla, nu aştepta nicidecum ca să devii sfânt, ca pe urma să Mă iubeşti… în acest fel tu nu M-ai iubi niciodată.
Şi acum du-te!
Eu sunt cu tine!”
Fotografie: Eşti un boboc de floare ce se deschide primăvăratic: o îmbrăţişare caldă, un zâmbet viu, o privire blândă, un compliment sincer. A fi bogat nu înseamnă cât de mult ai, ci cât de mult dăruiești.

Nu încetați să visați! Speranța e îngerul care zboară mereu în preajma voastră. Deschideţi ochii sufletului, iertaţi precum copiii şi iubiţi fără condiţionări.

Hrisostom Filipescu
Eşti un boboc de floare ce se deschide primăvăratic: o îmbrăţişare caldă, un zâmbet viu, o privire blândă, un compliment sincer. A fi bogat nu înseamnă cât de mult ai, ci cât de mult dăruiești.

Nu încetați să visați! Speranța e îngerul care zboară mereu în preajma voastră. Deschideţi ochii sufletului, iertaţi precum copiii şi iubiţi fără condiţionări. 
Hrisostom Filipescu


"Sufletul are incredere in raza de lumina."  Victor Hugo

'Oamenii văd lumea ca pe o piramidă fatală; şi se înghesuiesc înăuntru-i, pentru a ajunge cât mai sus, înspre vârfu-i; drept pentru care se şi sfâşie între ei şi sunt cu totul nefericiţi (nemulţumiţi)…
Pe când, dimpotrivă, dacă ar creşte şi s-ar împlini în chip firesc, dacă s-ar dezvolta ca şi spicul de grâu pe câmpie, fiecare ar fi ceea ce trebuie să fie, sau ar putea fi…'' Constantin Brancusi

''Gloria nu este a celor neînvinşi, ci a celor care se ridică după fiecare lovitură.'' - proverb chinezesc

A face din viata ta o permanenta bucurie -
in pofida tuturor
mizeriilor,
si întunecimilor,
si pacatelor,
... si neputintelor,
si dezamagirilor -
iata o datorie adevarata
a omului si a omeniei din tine.

Cred ca binele
se justifica si se recunoaste prin bucurie.

Cel mai mare pacat contra umanitatii
este tristetea disperata
ridicata la valoarea suprema
a spiritualitatii. Mircea Eliade

“Greşeala pe care o face fiecare dintre noi este că se gândeşte prea mult la micile lui înfrângeri, la dorinţele lui personale şi prea puţin la acest miracol care e viaţa, la obligaţia pe care o avem faţă de ea, obligaţia de a o face mai frumoasă, mai bună…” Cella Serghi
''Obiceiul de a privi partea bună a fiecărui lucru valorează mai mult decât o mie de lire sterline pe an.'' Samuel Johnson
''Nu obtii niciun avantaj daca ai mai mult de lucru sau ai mai multe afaceri daca nu te poti ocupa cu succes de ele.'' Wallace Wattles
„Cand o usa se închide, o alta se deschide; dar deseori ne uităm atât de mult la ușa închisă că nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi.” Hellen Adams Keller
Niciodata sa nu te lasi pe locul 2 in viata. Tu esti pe locul 1. Si astfel, oferindu-ti tie prima oara tot ce ai nevoie ca sa ai rezervoarele pline vei avea ce sa oferi si celor din jur. Cand esti sarac, nu poti sa ii hranesti pe altii oricat de mult iti doresti lucrul asta. Cresti si acumuleaza cu riscul sa fii considerat egosit pentru ca doar astfel poti sa devii altruist. Altruismul se masoara in fapte, nu in intentii bune.


“Orice lucru ar fi sau l-ai visa poţi să-l faci, incepe-l numai. Îndrăzneala are geniu, magie şi putere în ea. Începe-l acum !” Goethe
„Visurile pot fi reinnoite. Nu conteaza ce varsta avem sau ce conditie detinem, exista numeroase posibilitati neincercate in noi care asteapta sa se nasca.” Anna M. Uhlich
"Invatarea este inceputul bogatiei. Invatarea este inceputul sanatatii. Invatarea este inceputul spiritualitatii. Cautarea si invatarea sunt punctele de la care incep toate miracolele." - Jim Rohn
„Mergi în viaţă cu o licărire în ochi, cu un zâmbet pe faţă şi cu un scop măreţ în inimă.” William James
"Nu-ti pierde timpul cu explicații: oamenii aud doar ceea ce vor să audă." Paulo Coelho
" Cand ne aflam in fata marilor comori ,nu le vedem niciodata ,si stii de ce?, pentru ca oamenii nu cred in comori. " Paulo Coelho
“ Împărat sau om de rând, cel mai fericit este cel ce-şi găseşte fericirea acasă. ” J. W. Goethe
"Omul frumos în ziua de azi e cel ce urcă invers pe scară, înfruntând nu numai turma care coboară, dar şi insultele ei!" Dan Puric
"Înceteaza sa mai fii cine erai si transforma-te în cine esti. „Ce plăcut este să-ţi odihneşti mintea cu ajutorul inimii, nu-i aşa? Şi apoi, după nebunie, să zâmbeşti!” Alexandre Dumas
''Trebuie sa retii ca ceea ce se intampla inauntrul tau este mult mai important decat ceea ce se intampla in exterior'' John C.Maxwell
,,Unii oameni indiferent cat de batranii sunt niciodata nu isi pierd frumusestea. Au mutat-o din fetele lor in inimile lor.'' Martin Buxbaum
"Mulți văd ceea ce pari a fi, puțini înțeleg ceea ce ești". Machiavelli
"Sa fii frumos inseamna sa fii tu insuti. Nu ai nevoie sa fii acceptat de catre ceilalti. Ai nevoie doar sa te accepti tu pe tine insuti." Thich Nhat Hanh
"Ai grija sa obtii ce iti doresti in viata sau vei fi obligat sa te multumesti cu ce primesti." George Bernard Shaw
"Mergi cu incredere pe drumul visurilor tale.Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o." Henry David Thoreau
" Adevărata prietenie este precum luna. Nu o vedem zilnic, dar ştim că este tot timpul pe-aproape. " Marcio Barrios
"Anumite gânduri sunt rugăciuni. Sunt clipe în care, oricum ar sta trupul, sufletul este în genunchi." Victor Hugo
"Sa crezi in tine si in tot ce esti. Sa stii ca inauntrul tau exista ceva mai puternic decat orice obstacol." Christian D. Larson
''Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, ci si mintea si spiritul si perspectiva unui om .'' (James H. West)

Fotografie: ''Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, ci si mintea si spiritul si perspectiva unui om .'' (James H. West)






MANTRA, cheie secretă de intrare în rezonanţă cu sferele de forţă infinite din Macrocosmos

Iniţierea – clipa sacră a Regăsirii de Sine
 
Mantra-ele, definite simplu ca „formule” mistice, sunt expresii sonore ale unor forţe subtile cosmice, permiţând accesul la realitatea inefabilă pe care o desemnează. Ele devin eficiente pentru yoghin doar în urma unei iniţieri directe primite de la ghidul său spiritual. Procesul iniţierii implică un „transfer de energie” de la ghid spiritual la aspirant şi nu poate avea loc decât dacă primul a trezit şi amplificat în fiinţa sa acel aspect sau acea energie a respectivei forţe sau puteri subtile cosmice. În momentul iniţierii, sunt foarte importante gradul de receptivitate şi starea de linişte mentală a discipolului; acesta trebuie să ajungă interior la o stare de vid, iar apoi să-şi deschidă fiinţa pentru a putea primi energia transmisă prin iniţiere. Într-un anumit sens, în momentul iniţierii aspirantul împărtăşeşte din experienţa ghidului său spiritual, acest moment sacru fiind în primul rând o comuniune la nivel de suflet.
 
Indiferent de forma pe care o îmbracă (mantra-ică, tehnică meditativă, ritual etc), experienţa impresionantă a iniţierii conferă discipolului certitudinea că îşi poate atinge obiectivul spiritual – realizarea Sinelui şi comuniunea cu Dumnezeu. Acest eveniment profund îi conferă cunoaşterea naturii şi a scopului practicii spirituale. Este ca şi cum, pentru un scurt moment, s-ar întredeschide poarta către eliberarea supremă şi discipolul ar întrezări incredibila lumină divină care sălăşluieşte acolo. Începând din acest moment, el devine plin de încredere, pentru că nu mai este un căutător orb, ci unul care ştie unde şi spre ce se îndreaptă. Continuând perseverent practica, energiile spirituale se trezesc gradat în fiinţa lui, conducându-l la o transformare completă, la o adevărată revoluţie interioară, ajungând de la o fiinţă limitată, focalizată aproape exclusiv asupra ei înşişi, la o fiinţă trezită din punct de vedere spiritual, iluminată.
 
Purifică şi rafinează subconştientul
 
Aşadar o mantra este un „vehicul verbal” pe calea Iluminării. În tradiţia spirituală întâlnim două categorii principale de mantra-e: aşa-zisele mantra-e lungi (versete din texte sacre, imnuri religioase, invocaţii în care uneori apare numele divinităţii sau forţei subtile invocate) şi mantra-ele scurte sau sunetele sămânţă. Din punct de vedere ezoteric, numai cele din a doua categorie sunt propriu-zis mantra-e. Această a doua categorie, a sunetelor arhetipale sau a „cuvintelor”-simbol (fără semnificaţie lingvistică), are o deosebită importanţă în tehnicile de meditaţie. Aceste mantra-e scurte, prezente în tradiţiile spirituale autentice, îşi au originea în arhetipurile fundamentale ale manifestării. Savantul elveţian C.G.Jung a descoperit existenţa unor imagini arhetipale care reprezintă conţinutul de bază al subconştientului colectiv, observând o anumită uniformitate în modul pe care îl au oamenii de a le reprezenta. Pătratul, cercul, triunghiul, crucea, dar şi imagini mai puţin abstracte, cum ar fi matricea creatoare, arborele vieţii, bătrânul înţelept fac parte, printre altele, din arhetipurile primordiale. Aceste imagini primordiale apar spontan, din subconştient, la nivelul planului conştiinţei în vise, viziuni, în meditaţii sau în stări emoţionale de intensitate maximă.

Mantra-ele, „vehicule ale spiritului”, sunt un mijloc de a aduce la nivel conştient şi de a purifica imagini şi influenţe active, pozitive sau negative, existente în subconştient. Astfel, prin rafinare şi purificare, aspirantul devine cu adevărat propriul său stăpân.
 
Fiinţa umană – oglinda universului
 
Mantra-ele nu sunt, aşa cum se crede uneori în mod greşit, formule magice a căror forţă permite sfidarea legilor naturale şi care, pronunţate cu voce tare, pot să producă oricând miracole. Ele sunt sunete – sau formule sacre – care, direct sau indirect, sunt asociate cu controlul prana-ei sau energiei vitale a corpului, acţionând astfel în calitate de factor dinamizant al forţei latente a fiinţei umane. Efectul unei mantra este mai puternic decât o simplă evocare a unei imagini concrete sau a unui simbol. Mantra trezeşte în fiinţa aspirantului o atitudine corespondentă, precum şi toate calităţile asociate acelei puteri sau forţe subtile cosmice, la nivelul microcosmosului uman. Prin folosirea sistematică a unei mantra-e devenim astfel o reflectare perfectă a armoniei universului. „Ceea ce este sus (în Macrocosmos) este precum ceea ce este jos (în microcosmosul fiinţei noastre). Iar ceea ce este jos (în microcosmosul fiinţei) este precum ceea ce este sus (în Macrocosmos) pentru a desăvârşi miracolul Totului”, se spune în străvechea Tablă de Smarald a lui Hermes Trismegistos.
 
Desăvârşire şi unitate în diversitate
 
O mantra acţionează ca un factor de integrare psihică a fiinţei. Ea trezeşte anumite potenţialităţi ale fiinţei umane, în corespondenţă cu nivelul pe care acţionează, apropiind-o de starea de desăvârşire, de unitate. De aceea, fiecare mantra acţionează specific pe diferite niveluri ale fiinţei. Un astfel de sunet arhetipal poate să înalţe fiinţa umană către universalitate. Mantra-ele oferă omului posibilitatea de a realiza armonia dintre lumea interioară şi lumea exterioară, armonia dintre corp şi spirit.
 
Mantra, yantra şi mudra – trei faţete ale unei Unice Realităţi
 
Întreaga suprastructură ezoterico-simbolică a tradiţiei yoghine tibetane se bazează pe realitatea „celor trei mistere”. Conform acestei tradiţii, acţiunile, cuvintele şi gândurile nu sunt decât trei expresii diferite ale uneia şi aceleiaşi unice Realităţi. Pentru tantricii tibetani, yantra-ele, mudra-ele şi mantra-ele sunt, într-un anumit sens, identice – ele unifică forţele corpului, sufletului şi spiritului, permiţând aspirantului să devină stăpânul propriului destin şi să atingă starea de desăvârşire.
 
În experienţa mistică, toate barierele dintre fiinţa individuală şi Absolut dispar. Cei care au trezit în fiinţa lor Adevărul universal sau Realitatea absolută au devenit sfinţi, înţelepţi, modele spirituale pentru cei care aspiră către desăvârşire.
 
Mantra-ele au puterea de a trezi în fiinţa umană conştiinţa unei realităţi aflate dincolo de cuvinte şi de gândire, dincolo de ceea ce poate fi exprimat cu ajutorul limbajului. Vibraţiile subtile intense, trezite şi amplificate în fiinţa aspirantului prin intermediul formulelor sacre, fac posibilă perceperea şi experimentarea celor mai profunde dimensiuni ale conştiinţei. Astfel, are loc purificarea şi rafinarea lăuntrică şi este accelerat procesul de evoluţie spirituală.
 
Mantra-ele sunt sunete subtile care corespund unor anumite aspecte esenţiale ale energiilor sau forţelor subtile cosmice. În şcolile secrete ale Orientului se practică diferite modalităţi de meditaţie folosindu-se emisia mentală a mantra-elor.
 
Mantra-ele au un rol special, fiind veritabile suporturi prin care ne încărcăm cu diferite energii subtile, şi în multe cazuri ele au totodată rolul de protectori ai fiinţei care le utilizează. Prin utilizarea unei anumite mantra-e benefice rezultă o transformare gradată concomitentă, resimţită la nivelul corpului, psihicului şi al minţii. Mantra are de asemenea un rol important în sublimarea feluritelor energii joase dominante, acest proces fiind catalizat de emisia mentală a acesteia.
 
De multe ori  realizează emisia mentală a mantra-ei simultan cu o vizualizare precisă, clară şi continuă a yantra-ei respectivei puteri sau forţei subtile cosmice. Mantra este considerată din punct de vedere subtil sonor ca fiind una cu respectiva putere, forţă, zeu, zeiţă etc. Orice mantra conţine chintesenţa energiilor, trăirilor şi realităţilor specifice acestui aspect al Macrocosmosului. 
 
Menţin legătura, la nivel de suflet şi spirit, cu ghidul spiritual
 
Eficienţa unui „vehicul mantra-ic” nu constă în forţa în sine a vehiculului; mantra nu are forţă decât dacă este utilizată în mod corect.
În absenţa iniţierii şi fără a cunoaşte modalitatea corectă de a lucra cu o mantra, această formulă sacră este tot atât de inexpresivă precum o formulă chimică sau matematică pentru un necunoscut. Noi nu creăm apa repetând mecanic H2O. Similar, nu vom obţine efecte considerabile prin repetarea mecanică a unei mantra-e, fără a fi iniţiaţi şi fără a cunoaşte semnificaţia sa (sfera de forţă cu care ne pune în rezonanţă). Iar semnificaţia unei mantra-e nu rezidă în sensul gramatical, în conţinutul ei verbal, ci în relaţia pe care o are cu lumea experimentală, în care toate aspectele emoţionale, spirituale şi culturale au rol specific.
 
Mantra-ele sunt multidimensionale. Forţa sunetului subtil are, reamintim,  efecte la nivel psihic, mental şi spiritual. De asemenea, mantra are o mare putere creatoare de a trezi imagini primordiale, simboluri arhetipale în discipol. Această forţă creatoare este determinată de experienţa specifică a iniţierii, de momentul „transferului de energie”. Semnificaţia şi conţinutul mantra-ei se amplifică din ce în ce mai mult, proporţional cu progresul pe calea realizării de sine şi cu aprofundarea modalităţilor spirituale. O practică spirituală constantă şi realizată cu dăruire, efortul de a menţine mantra „vie”, va face ca aceasta din urmă să acţioneze precum o forţă de propulsie şi să fie o constantă sursă de inspiraţie, ea menţinând totodată o legătură sufletească şi spirituală intensă şi continuă cu ghidul spiritual. Mantra nu este doar un simbol arhetipal, deci universal, ci şi un simbol iniţiatic, deoarece ea autentifică şi confirmă legătura existentă între ghidul spriritual şi aspirant. Repetarea mantra-ei evocă permanent în aspirant momentul iniţierii, moment în care o nouă dimensiune a fost revelată conştiinţei sale, pentru că în timpul transferului de energie, poarta către Eliberarea supremă s-a deschis un scurt moment.