miercuri, 8 ianuarie 2014

Din nou si din nou ma infrange 
Asteptarea ca ceilalti sa-mi ofere fericire.
Sa fii iubit, inseamna asadar sa fii iubire. John Welwood

Muzicianul Miten descrie experienta de "aterizare" in propria inima, in unul dintre cantecele sale:
Mi-ai dat cel mai mare dar:
Ai facut ca inima sa-mi fie camin 

M-am nacut atunci cand am iubit tot ceea ce ma speria odata. Rabia
Inima iti e propriul medicament. Inima iti vindeca singura toate ranile. Hazrat Inayat Khan

Nisargadatta Maharaj

 Viata e iubire si iubirea e viata.

Adevărul este simplu şi deschis tuturor. De ce complici lucrurile? Adevărul iubeşte şi poate fi iubit. El include totul, acceptă totul, purifică totul. Neadevărul este cel dificil, el este sursa necazurilor. El întotdeauna vrea, aşteaptă, cere. Fiind fals, el este vid, întotdeauna în căutarea unei confirmări sau reasigurări. El se teme de cercetare şi de aceea o evită. Se identifică cu orice suport, oricât de slab şi de momentan ar fi acesta. Tot ceea ce obţine, el pierde şi apoi cere şi mai mult. Prin urmare, nu trebuie să ai încredere în mental. Nimic din ceea ce poţi vedea, simţi sau gândi nu este ceea ce pare.

 Căutarea însăşi este Dumnezeu. În căutare descoperi că tu nu eşti nici corpul, nici mintea, iar iubirea pentru sinele din tine este pentru sinele din toate. Cei doi sine sunt unul singur. Conştiinţa din tine şi conştiinţa din mine, în aparenţă două, în realitate una, caută unitatea, iar aceasta este iubirea.

 Între malurile durerii şi plăcerii curge râul vieţii. Numai atunci când mintea refuză să curgă odată cu viaţa şi se poticneşte de maluri ea devine o problemă. Prin curgere o dată cu viaţa eu înţeleg acceptare – lăsând să vină ce vine şi să treacă ce trece. Nu dori, nu te teme, observă actualul aşa cum este şi atunci când se întâmplă, căci tu nu eşti ceea ce se petrece, ci cel căruia i se petrece. În ultimă instanţă, tu nu eşti nici măcar observatorul. Tu eşti potenţialitatea ultimă a cărei manifestare şi expresie este conştiinţa atotcuprinzătoare.

Ceea ce începe şi se sfârşeşte este simplă aparenţă. Se poate spune că lumea apare, dar nu că este. Aparenţa poate să dureze foarte mult pe o anumită scară a timpului şi să fie foarte scurtă pe o alta, dar în ultimă instanţă este acelaşi lucru. Tot ceea ce este legat de timp este momentan şi nu are nici o realitate.

Învaţă să priveşti fără imaginaţie, să asculţi fără distorsiuni, asta-i tot. Încetează să mai atribui nume şi forme la ceea ce este în esenţă fără nume şi formă, realizează că fiecare modalitate de percepţie este subiectivă, că ceea ce este văzut sau auzit, pipăit sau mirosit, simţit sau gândit, aşteptat sau imaginat, este în minte şi nu în realitate.

Indiferent ce ţi se petrece, ţi se petrece ţie. Indiferent ce faci, cel care face este în tine. Găseşte subiectul a tot ceea ce eşti tu ca persoană.

 Întâmpină tot ceea ce vine cu o inimă bucuroasă şi plină de recunoştinţă. Şi iubeşte toate creaturile. Aceasta te va conduce la Sinele tău.

 Fericirea adevărată nu poate fi găsită în lucrurile care se schimbă şi trec odată cu timpul. Plăcerea şi durerea alternează în mod inexorabil. Fericirea provine din Sine şi poate fi găsită numai în Sine.

 Fără îndoială, lumea este pictată de tine pe ecranul conştiinţei şi este în întregime propria ta lume privată. Numai simţământul tău de "eu sunt", cu toate că-i în lume, nu este al lumii. Odată ce realizezi că lumea este propria ta proiecţie, eşti liber de ea.

 Ceea ce apare şi dispare nu este real.

 Ca să cunoşti ceea ce eşti trebuie mai întâi să investighezi ceea ce nu eşti.

 Găseşte-ţi Sinele tău real şi toate vor veni odată cu asta.

 De ce să doreşti câtuşi de puţin? Faptul de a dori să te eliberezi de dorinţă nu te va pune în libertate. Nimic nu te poate pune în libertate, deoarece tu eşti liber. Priveşte-te cu o claritate lipsită de dorinţă, asta e tot.

 Am avut încredere în maestrul meu. El mi-a spus că eu nu sunt altceva afară de Sinele meu, şi l-am crezut. Încrezându-mă în el, m-am purtat în consecinţă şi a încetat să-mi mai pese de ceea ce nu eram eu, ori al meu.

 Tu eşti Sinele aici şi acum. Lasă-ţi mintea în pace, rămâi pe deplin conştient şi liniştit şi vei realiza că a rămâne vigilent, dar detaşat, privind evenimentele cum vin şi se duc, este un aspect al naturii tale reale.

 Priveşte-ţi mintea, observă cum ia fiinţă, cum operează. Pe măsură ce îţi priveşti mintea, tu îţi descoperi Sinele ca fiind privitorul. Când stai nemişcat, privind pur şi simplu, tu îţi descoperi Sinele ca fiind lumina din spatele observatorului. Sursa luminii este învăluită în întuneric, necunoscută-i sursa cunoaşterii. Numai acea sursă este.

 Chiar şi simţământul de "eu sunt" este compus din lumina pură a sentimentului de a fi.

 Cu cât înţelegi mai clar că la nivelul minţii poţi fi descris numai în termeni negativi, cu atât mai repede vei ajunge la sfârşitul căutării tale şi vei realiza că tu eşti fiinţa fără de limită.

 Întoarce-te din nou la acea sursă şi rămâi acolo. Ea nu este în cer, nici în eterul atotcuprinzător. Dumnezeu este tot ceea ce este măreţ şi minunat; eu nu sunt nimic, nu am nimic, nu pot să fac nimic. Şi totuşi, totul iese din mine – eu sunt sursa; eu sunt rădăcina, originea.

 Există în evenimentul prezent ceva excepţional, unic, ceva ce evenimentul precedent ori cel viitor nu îl au. Există o vitalitate, o luminozitate în jurul lui, o realitate; el se conturează de parcă este iluminat. Pe ceea ce este actual există "pecetea realităţii", pe care trecutul şi viitorul nu o au.

 Când realitatea explodează în tine, tu poţi să o numeşti experimentarea lui Dumnezeu. Ori, mai degrabă, Dumnezeu este cel care te experimentează pe tine. Dumnezeu te cunoaşte atunci când tu te cunoşti pe tine însuţi. Realitatea nu este rezultatul unui proces; ea este explozie. Ea este complet dincolo de minte.

 Renunţă la toate întrebările în afară de una: "Cine sunt eu?" La urma urmei, singurul fapt de care eşti sigur este că tu eşti. "Eu sunt" este o certitudine. "Eu sunt aceasta" nu este. Luptă-te să descoperi ce eşti tu în realitate.







Jeremy Soule




 
Legatura dintre emotii si sanatate


emotii sanatateSe stie ca de-a lungul timpului s-a facut o mare legatura intre starea emotionala si cea fizica, ca sanatatea emotionala o determina pe cea fizica. In ce fel? Gandurile noastre determina emotiile, iar in functie de natura emotiilor vom trai niste stari care NE vor influenta sanatatea. Cu cat emotiile sunt mai pozitive, mai incarcate de recunostinta, de iubire, de generozitate, acceptare si iertare, cu atat starea noastra emotiionala va fi mai pozitiva.
In cartea “Dezvaluirea spiritului” de Jon Whale, se afla o schema cae NE ajuta sa NE identificam nivelul la care NE aflam din punct de vedere emotional. Personal, citind fragmente din aceasta carte am putut intelege de ce nu m-am putut niciodata apropia de anumite persoane, de ce altele imi erau antipatice, sau de ce au esuat alte relatii. Vorbesc de relatii de prietenie mai ales. Am inteles ca cu totii functionam pe anumite “frecvente”, si atunci cand suntem prea diferiti este greu sa NE adaptam unii la ceilalti, iar in acel moment are loc ruptura. Auzisem ca e normal, ca prieteniile dureaza atat timp cat AI nevoie sa inveti ceva de la persoana respectiva, si iata, ca intr-adevar ASA e. De ce? Pentru ca o persoana pozitiva cu greu va putea rezista in preajma uneia pesimiste. O persoana conservatoare cu greu va sta langa una excentrica, o persoana ambitioasa nu va accepta delasatorii, lenesii. Pasivii cu greu vor accepta agresivii, curajosii pe cei fricosi-poate doar sa abuzeze de ei. Iar atunci cand lectia a fost invatata, fiecare va merge pe calea sa.
Haideti sa NE identificam emotiile si nivelul unde NE aflam pe scara sanatatii emotionale:

Seninatate, Calm, Toleranta, Stapanire, Incredere Pozitiv +5
Euforie, Armonie, Triumf, Abundenta, Coerenta Pozitiv +4
Bunavoie, Extaz, Entuziasm, Vitalitate, Ambitie Pozitiv +3
Avant, Apreciere, inflacarare, Recunoastere, Devotament Pozitiv +2
Conservatorism, Conservare, Moderatie, Independenta, Discretie Pozitiv +1
Indiferenta, Plictiseala, Letargie, Pasivitate Neutru 0,0
Respingere, Condamnare, Dispret, Critica, Antagonism Negativ -1
Furie, Agresivitate, Delincventa, Razvratire Negativ -2
Manipulare ascunsa, Ostilitate ascunsa, Rea-vointa secreta Negativ -3
Anxietate, Mila, Conformism, Tristete, Frica Negativ -4
Apatie, Descurajare, Suferinta, Nefericire, Dezintegrare Negativ -5
 
Integrarea celor unsprezece niveluri de sanatate in viata voastra este o chestiune simpla. Incercati sa faceti o lista cu oamenii pe care I-ati cunoscut sau pe care ii cunoasteti bine. Pot fi rude, vecini, colegi, politicieni, prim-ministri, presedinti, personaje istorice, personalitati de televiziune si media, reporteri de stiri si comentatori, de fapt ii puteti include pe toti cei pe care ii cunoasteti, vii sau decedati.
De exemplu, multe seriale de televiziune (Gen telenovele) prezinta personaje care actioneaza in nivelurile inferioare cronice ale starii emotionale de pe scara, in timp ce scenaristii, care scriu comedii, folosesc, adesea, personaje care actioneaza la nivelurile superioare de sanatate emotionala. Dupa ce ati intocmit lista, comparati comportamentele fiecarei persoane cu cele unsprezece niveluri de snaatate emotionala, pentru a Le determina nivelul emotional cronic sau de lunga durata. (Jon Whale)
Din spusele autorului am aflat ca in timp, el si-a cultivat pacea si iubirea interioara pentru ca mai apoi sa isi dea seama ca nu erau deajuns. In momentul in care incerca sa influenteze alti oameni, cei negativi profitau de el, si incercau sa-l aduca la un nivel scazut emotional. Atunci si-a dat seama ca trebuie sa aleaga cu atentie si sa se afle mereu in compania celor care sunt pe aceeasi frecventa cu el. Pentru a recunoaste mai bine acesti oameni iata caracteristicile acestor niveluri, mai in detaliu:
 
 
Nivel -5 -apatie, descurajare, suferinta, nefericire, dezintegrare
-cel mai scazut nivel de sanatate emotionala
-comportament antisocial
-nivelul dependentilor de droguri, alcoolici, dependenti de jocuri de noroc, sinucigasi, vagabonzi, traficanti de droguri, criminali
-nu vad rostul de a detine ceva, fac datorii care sunt rareori achitate.
-permit ca bunurile si proprietatea sa se deterioreze.
-se simt neajutorati si incapabili sa-si poarte de grija.
-se autodistrug, si ii demoralizeaza si pe ceilalti.
-isi pun bazele in pomeni si caritate.
-s-au saturat de viata, de lume, de societate, care pentru ei sunt supeficiale si nu mai prezinta interes.
 
 
Negativ -4 Anxietate, mila, conformism, tristete, frica
-coplesiti de frica
-ii ajuta pe ratati, bolnavi, nefericiti in scopul de a-I folosi pentru a-si demonstra generozitatea plina de mila, de compasiune si de intentii bune.
-aceste strategii fatarnice sunt folosite pentru a induce sentimente de vina si rusine in oamenii aflati la niveluri emotionale superioare pozitive.
-au o mare frisa de a-i rani pe ceilalti si nu intorc niciodata spatele cuiva, care, cred ei, ca se afla la nevoie.
-dau nenumarate justificari pentru esec, presupun ca nimeni nu este cu adevarat rau si ofera intotdeauna prezumtia pentru nevinovatie.
-prin faptul ca le fac tuturor hatarurile, ii servesc, le fac favoruri, dar refuza ceva in schimb, toate acestea ii impiedica pe neajutorati sa-si recapete increderea in sine, in valoarea de sine si in demnitatea lor.
-copiii lor sunt tratati la fel. Acestia vor fi copii care vor vrea sa primeasca atentie si mila, vor plange mult, vor tipa, vor fi agresivi tocmai pentru a primi atentie, fara sa invete sa se simta bine cu ei insisi, sau sa se autoeduce.
-se agata de sentimentalism, tristete si suferinta pentru a se autoproteja si pentru a atrage sentimente de mila, simpatie si empatie.
-isi fac mereu griji in privinta sanatatii, a accidentelor, a crimei si dezastrelor.
-paranoici si suspiciosi, aproape totul este amenintator: microbii, boala si criminalii se afla la fiecare colt, abia asteapta sa atace.
-prin urmare, nu-si asuma niciodata riscuri si sunt prea atenti, intrucat nu stiu niciodata ce s-ar putea intampla
-viata i-a tratat cumplit, se plang ei, sunt melancolici, traiesc in trecut, se simt tradati.
-totul este dureros, nu au bani, sluja si nimeni nu-i iubeste.
-le este frica sa nu raneasca pe ceilalti si sunt caracterizati de indecizie.
-dau dovada de loialitate oarba si accepta mereu ceea ce li se propune.
 
 
Negativ -3 Manipulare ascunsa, ostilitate ascunsa, rea-vointa secreta
-prezinta intotdeauna o fatada vesela, adesea cu un ras nervos, si un zambet constant.
-par calmi, placuti si descurcareti.
-par sa fie preocupati de persoana ta, si de ceea ce ti se intampla.
-furia lor este invizibila, dar sunt ingroziti de oricine se infurie.
-gelosi si extrem de periculosi.
-lasi si cruzi.
-manipulatori, barfesc usor.
-intrucat sunt prea lenesi sau fricosi pentru a intreprinde ceva de unii singuri, ii manipuleaza si ii subjuga pe ascuns pe cei aflati la nivelurile cronice -4, -5 si -2, pentru a le inplini ordinele.
-nu au timp pentru copii, decat pentru a se folosi de ei.
-obiectivul lor de neclintit este acela de a cauza distrugere, de a discredita realizarile celorlalti si de a dezmembra relatii.
 
Negativ -2 Furie, agresivitate, delincventa, razvratire
-persoanele aflate la acest nivel sunt macinate de animozitate si sunt furioase.
-ii domina si ii intimideaza pe ceilalti, pentru a-i face sa se supuna si sa-i asculte.
-ii invinuiesc pe toti pentru problemele lor.
-aduna ranchiune pentru a-si justifica furia si le arunca asupra oricui sau oricarei situatii care le iese in cale.
-distrug proprietati, locuri publice si vieti.
pentru ei, orice persoana pe care o intalnesc nu este potrivita si considera ca se interpune in calea ambitiilor lor.
-ii trateaza pe copii cu tiranie, si, uneori, ii pedepseste cu brutalitate pentru a-i forta, prin durere, sa faca tot ceea ce vor ei.
-nu sunt interesati de alte puncte de vedere, decat daca le reintaresc pe ale lor, nu asculta interlocutorul, si intrerup mereu discutiile celorlalti.
 
Negativ -1 Respingere, condamnare, dispret, critica, antagonism
-se bucura, chiar rad, de nefericirea altora si nu se joaca niciodata doar din placerea de a se juca.
-vor sa domine orice activitate
-pentru ca sunt pizmasi si sfidatori, subzistenta lor depinde de gasirea si antrenarea unui roval.
-sunt insensibili, nepoliticosi, incorecti.
-le place sa se certe si sa argumenteze totul, ca sa-i aduca pe ceilalti in pragul furiei si al sentimentelor mai joase.
-nu asculta niciodata, intrerup mereu, nu accepta niciodata ca persoana cealalta sa-si prezinte punctul de vedere.
-denatureaza realitatea pentru a-si apara si satisface propria realitate si fac tot ce le sta in putere pentru a sabota pozitia celorlalti.

Neutru 0,0 Indiferenta, plictiseala, letargie, pasivitate
 
-sunt observatori, indiferenti, usor placuti, inofensivi, lipsiti de scopuri si neinteresati de nicio chestiune,
-totul reprezinta prea mult efort.
-pentru ca le lipseste concentrarea si ambitia, nu realizeaza niciodata ceva extraordinar.
-deoarece nu au vreun obiectiv, insa sunt lasi si neglijenti, nici multumiti dar nici nemultumiti, ei nu sunt de ajutor si nici nu intimideaza pe nimeni.
-la fel ca toti cei aflati la nivelurile negative inferioare, ei vor sa aiba mai multa abundenta sau nu pot accepta sa detina prea multe lucuri.
-desi trec neobservati si raman blocati la vreo sujba de rutina, fara sa deranjeze vreodata pe cineva, ei sunt acceptati de majoritatea oamenilor.
 
Pozitiv +1 Conservatorism, conservare, moderatie, independenta, discretie
 
-conformistul, persoana reticenta, care ia in considerare totul cu multa atentie.
-cer dovezi, inainte de a crede sau de a actiona.
-aleg varianta usoara, sigura, pentru a ramane multumiti, si se bazeaza pe autoritati ca sa-i protejeze si sa-si faca datoria.
-se opun schimbarii si descurajeaza explorarea si inovatia.
-nu sunt foarte toleranti cu ce aflati la nivelurile negative cronice si insita ca ar trebui sa se creeze legi care sa-i stapaneasca.
 
Pozitiv +2 Avant, apreciere, inflacarare, recunoastere, devotament
 
-persoana autentic saritoare si constructiva, care are incredere in sine.
-au un simt tacut de bunastarea si asteapta cu nerabdare sa-si inceapa activitatile zilnice.
-isi pot exprima o gama larga de emotii, atunci cand este nevoie.
-desi nu sunt lideri, sunt oameni activi, care-i inspira pe ceilalti sa actioneze.
-sunt mereu dispusi sa accepte mai multa responsabilitate, pentru a se indrepta catre un orizont mai larg.
-le place sa aiba un bun nivel de trai.
-pot petrece mult timp cu cei aflati la nivelurile emotionale inferioare, fara sa se deprime, sa le fie mila de ei si sa devina epuizati.
 
Pozitiv +3 Bunavoie, extaz, entuziasm, vitalitate, ambitie
 
-personalitate charismatica
-atrag oamenii fara efort
-aproape toata lumea ii iubeste
-pot avea un interes puternic, sustinut, fata de subiectii lor.
-preocupati de implicare si creativitate, nu initiaza ceva ca mai apoi sa cedeze cu usurinta.
-nu sunt lacomi sau hrapareti, dar nu le este teama sa aiba bunuri.
-nu pot tolera barfa sau defaimarea.
-asteapta date cinstite si pana nu le primesc, inceteaza sa mai comunice.
-pot concepe planuri si idei de impact, care bat spre un viitor mai bun pentru ei insisi si pentru ceilalti.
-le este usor sa se imbogateasca si pot imbratisa, in mod normal, ambitii de abundenta, pentru a supravietui.
 
Pozitiv +4 Euforie, armonie, triumf, abundenta, coerenta
 
-aceste persoane cred si respecta drepturile celorlalti.
-cinstea, afectiunea, etica, loialitatea, diplomatia, confidentialitatea, discretia, discriminarea, comunicativitatea sunt unele din trasaturile acestui nivel.
-nu se amesteca in vietile, in afacerile profesionale sau personale ale altora ca sa faca rau, in schimb sunt mult mai preocupati de supravietuirea si de viitorul societatii si al mediului inonjurator.
-pentru ca incearca intotdeauna sa le ridice standardele celor alfati la nivelurile inferioare ale scarii, ii asculta pe ceilalti, ii inteleg usor, si ii pot ajuta sa urce, fara sa fie critici sau depreciativi.
-ca se bucura de prezenta copiilor, ii incurajeze sa se exprime si le pasa de bunastarea lor mentala si fizica.
-acest nivel superior este contagios si promoveaza comunicari usor de inteles
-acumuleaza mai mult decat au nevoie pentru a-si acoperi necesitatile imediate
-daca se prabusesc, isi revin usor si gasesc diverse mijloace prin cae sa-si atinga obiectivele.

Pozitiv +5 Seninatate, calm, tolerant, stapanire, incredere.
 
-acesta este cel mai inalt nivel emotional.
-eroul binevoitor si campionul.
-fara sa fie nici modesti, nici egoisti, evita investigatia si nu-i lasa pe ceilalti sa se bage cu nasul in treburile lor.
-isi cunosc capacitatile si stiu cat valoreaza.
-se plac pe ei insisi, si nu le lasa de ceea ce cred altii
-pot urma ordine, dar sub nici o forma nu-si vor compromite etica, daca sunt fortati s-o faca, se vor indeparta hotarati din acea situatie.
-daca se decid sa faca un lucru, il vor face, iar daca o persoana incearca sa-i opreasca, fac asta pe proprie raspundere.
-nu au niciodata resentimente, si raman in bune relatii cu majoritatea oamenilor, pentru ca pastreaza o natura marinimoasa si lipsita de griji.
-entuziasmul si increderea lor ii inspira pe ceilalti sa atinga niveluri superioare si sa faca lucruri pentru ei insisi.
-au o putere personala extraordinara de a-i calma pe oamenii ingrijorati sau tulburati si gasesc solutii la problemele din lume.
 
Cum facem sa interactionam cu oamenii negativi?
 
“Atunci cand circumstantele vietii imi cer sa interactionez cu oameni negativi, sunt foarte atent la ceea ce spun sau dezvalui. am obiceiul de a pastra confidentialitatea in ceea ce ma priveste si in privinta afacerilor mele, si in special a prietenilor mei. insa nu mi-e frica sa le fac observatie oamenilor atunci cand comportamentul lor este dur sau lipsit de etica.”
Atunci cand realizezi ca oamenii se grupeaza dupa afinitati, si ca totul incepe de fapt de la emotii, de la atitudini, poti avea, lua decizii mai bune cu privire la actiunile tale. Si fiind constienti de faptul ca simtim mila, in loc de a simti compasiune, frica in loc de curaj, furie in loc de iertare, ura in loc de iubire, putem alege sa schimbam sentimentul, sa-l inlocuim cu o emotie frumoasa, inaltatoare.
 
Iata cu ce putem inlocui emotiile negative:
 
Mandria -Prudenta
Invidia -Cumpatarea
Mania – Dreptatea
Lenea – Taria
Avaritia – Milostenia
Lacomia – Speranta
Desfranarea – Credinta
 
Atunci cand vei cultiva ganduri si emotii bune, vei evita critica si barfa, ii vei observa mai mult pe cei care practica aceste obiceiuri. Solutia autorului este petrecerea a cat mai putin timp cu cei negativi, intrucat, spune el, viata i s-a imbunatatit considerabil in urma petrecerii timpului cu oamenii pozitivi:
Am fost uluit cat de repede mi s-au imbunatatit circumstantele si de numarul mare de persoane pozitive pe care le-am intalnit. Prin comparatie, viata a devenit mai placuta, mai interesanta si mai plina de recompense. Initial, am avut regrete si am simtit tristete, cand evitam sa interactionez cu oamenii aflati pe pozitiile joase ale scarii. Apoi, am inteles ca pentru oamenii care isi gaseau calea spre nivelurile mai pozitive, sanatatea, vibratia si nivelurile lor de energie se imbunatateau, in mod considerabil. Prin transfer, energia oamenilor care ocupa pozitii superioare pe scara ridica, in mod automat, nivelul acelora care ocupa pozitii joase. Nu trebuie sa aiba mila sau sa se implice in dramele oamenlor negativi.
Mentinerea propriei pozitii superioare este, in general, un act mult mai constructiv si mai benefic pentru toti cei din jur.
Campurile unificate pot fi fragmentate de catre amestecul acelora care ocupa pozitiile de jos ale societatii. Problemele din lumea de astazi pot fi atribuite, in mare parte, extinderii celor sapte pacate capitale (nn. mandria, invidia, mania, lenea, avaritia, lacomia, desfranarea) si a nivelurilor joase de sanatate emotionala care le insotesc. Din aceasta perspectiva este recomandabil ca toti cei aflati pe pozitiile de sus ale scarii sanatatii emotionale sa raspandeasca aceste informatii si metode, pentru ca aceia care se afla mai jos sa-si poata depasi starea. (Jon Whale) Autor-dr. Adela Deliu
 
http://astrodeva.wordpress.com/

„Poirot - Am spus «Mă gândeam». Este un admirabil exerciţiu, prietene. Continuă-l.” (Agatha Christie, Pericol la End House)
Giving love to all….
Feeling the love of God….
Seeing his presence in everyone….
That is the way to live in this world….~ Paramhansa Yogananda
 Ghid pentru îndrăgostiţi

Căutăm iubirea ideală, relaţia ideală. Uneori avem parte de eşecuri sau, cel mult, de iubiri şi relaţii călduţe. Şi atunci când „nu mai merge”, e întotdeauna vina celuilalt. Pentru că nu ne iubeşte îndeajuns, pentru că nu ne-a îndeplinit aşteptările. Dar iubirea chiar aşteaptă ceva în schimb?
M-am îndrăgostit. Când merg simt că plutesc, zâmbesc unor oameni pe care abia îi cunosc, iar chipul lui îmi apare în minte mai des decât întrebarea: „Cu ce să mă îmbrac mâine?”. E clar. M-am îndrăgostit până peste urechi.

Ne ştim demult, numai că până acum nu am avut curaj să ne apropiem. Ne-am întâlnit aseară şi a meritat. Pentru prima oară. A fost exact aşa cum mi-am dorit întotdeauna. Dar, inevitabil, la un moment dat el a plecat, eu am plecat. Şi iată că este deja... astăzi.

Iar ţi-ai întâlnit sufletul pereche?

M-am trezit dimineaţă îmbătată de amintirea acelor momente, iar imaginea lui îmi apare surprinzător de peste tot. Sunt fericită, sunt mulţumită, sunt liniştită. A fost aşa cum îmi imaginasem. Îmi dau seama că pe minut ce trece mă îndrăgostesc tot mai mult. Şi e atât de bine! Hei! Stai puţin. Acum îmi dau seama: nu mi-a cerut numărul de telefon, nu mi-a dat nicio nouă întâlnire. Dar a fost încântat, ştiu. Îmi va face o surpriză chiar astăzi.

Sunt convinsă. O să mă sune sau o să vină cu un buchet mare de flori sau, cine ştie cum, îmi va aduce chiar luna de pe cer. Şi asta chiar azi. Sunt convinsă. Doar s-a bucurat şi el atât de mult. Hmm...!

Dar dacă nu a fost chiar atât de încântat? E deja ora prânzului. Ar fi trebuit să mă sune până acum. Că doar nu degeaba e sufletul meu pereche! O fi simţit că mă gândesc la el. Măcar telepatic să-i transmit numărul meu de telefon: 07..., 07..., 07...
Şi s-a făcut seară. Pesemne nu a fost chiar atât de fermecat. În cazul ăsta, ce mă fac? Tocmai acum, când m-am îndrăgostit de el? Ştiam eu că n-ar fi trebuit să-mi permit să simt aşa ceva. Sigur n-a fost încântat. Trebuia să mă sune deja, trebuia să ne facem program pentru week-end, pentru toată săptămâna viitoare, trebuia, trebuia... Nu, sigur nu e cazul să mă îndrăgostesc de el. Dacă o să sufăr? Şi cum el nu m-a sunat până acum, sigur o să sufăr.

Nu te amăgeşti, nu vei fi dezamăgită

Mă trântesc pe pat şi refuz să mă mai frământ. Trece un minut, trec două, zece. Mă relaxez şi nu mai gândesc la nimic. Brusc, îmi amintesc. Tot ceea ce iubirea m-a învăţat până acum şi promisiunea pe care mi-am făcut-o mie însămi. Că n-am să mai sufăr. Da, asta e foarte bine, dar să nu mai sufăr nu înseamnă nicidecum să nu mai iubesc. Înţeleg că nu vreau să fiu doar îndrăgostită de el. Este bărbatul visurilor mele şi vreau mai mult.

Vreau să-l iubesc. Şi las iubirea să-mi inunde sufletul. Neliniştea se topeşte. Îmi dau seama de ceea ce am simţit întotdeauna, dar mi-a fost prea teamă să recunosc. Ca să nu sufăr. Dar acum accept.

Ce? E simplu. Că iubesc zâmbetul lui, modul lui nonşalant de a-mi vorbi, privirea lui pătrunzătoare, vocea lui, atingerea, umorul şi inteligenţa lui, tot ceea ce înseamnă el şi m-a incitat atâta vreme. Şi încep să zâmbesc. Oare nu sunt norocoasă că iubesc? De ce mi-e teamă? E adevărat, nu mi-a cerut numărul de telefon şi nici n-a venit în fugă la uşa mea. Poate o să facă asta mâine sau în altă zi. Ori poate niciodată. A fost încântat, cu siguranţă. Pentru că am simţit asta.

Dar cum aş putea oare să-l judec? Îmi dau seama că până acum mi-a fost atât de uşor să renunţ şi să spun că numai celălalt e de vină.

Alege mereu „în timp ce”

Dar de ce să mă păcălesc? Pentru că adevărata luptă abia acum începe. Nu cu el. Ci cu mine. Cu micimile mele. Cu dorinţa de a controla totul, cu gelozia excesivă, cu dezamăgirea din faţa propriei mele amăgiri. Pentru asta trebuie să lupt şi ştiu că singura armă pe care o am este iubirea. Care, alături de dorinţa de a fi un om mai bun, de a mă transforma, mă va ajuta să câştig. Doar aşa mă pot simţi liberă.

Şi atunci, mă întreb din nou, cum aş putea oare să-l judec? Şi de ce să aştept atât din partea lui, de ce să-i pretind tot ceea ce mie mi se pare firesc, de ce să-l învinuiesc de nu ştiu câte lucruri pe care aştept în zadar să le facă? Oare dacă aş proceda aşa ar însemna că-l iubesc mai mult?

Mă gândesc din nou. Şi înţeleg. Există „înainte de”, există „după”, dar, cel mai important, există „în timp ce”. Înainte de seara trecută aveam atâtea speranţe, atâtea aşteptări. După, am fost dezamăgită, pentru că el nu a făcut nimic din ceea ce eu mă aşteptam să facă.

Dar „în timp ce” a fost tot ce mi-am dorit. Şi am fost fericită. Cu adevărat. Iar atunci, fericirea nu merită toată iubirea din lume?

Aleg să nu mai sufăr. Aleg permanent doar clipa prezentă. Mă hotărăsc să trăiesc mereu doar „în timp ce”. Pentru că numai iubirea la timpul prezent înseamnă fericire.

Şi ce dacă nu mă va suna nici mâine? E alegerea lui. Eu ştiu deja care e alegerea mea. Să iubesc. Şi, uimitor, îi sunt recunoscătoare pentru acele clipe de neuitat. Poate vor mai fi şi altele. Sau poate nu. Dar în sufletul meu e la fel de linişte, iar iubirea înfloreşte...

Nu aştepta ceva în schimb, iubeşte pur şi simplu

Întotdeauna vrem să primim. Cât mai mult, cât mai repede, cât mai uşor. Mai multă siguranţă, mai multă încredere, mai multe dovezi. Când lucrurile nu se petrec potrivit aşteptărilor noastre, apare îndoiala: „Dacă nu mă mai iubeşte?”. Şi, evident, suntem dezamăgiţi. Celălalt încetează să mai fie „alesul”, „exact ceea ce căutam”. Hai să ne oprim o clipă şi să ne întrebăm: Înseamnă oare că mă iubeşte mai puţin pentru că nu mă iubeşte aşa cum vreau eu?

Nu ne dăm seama că în goana noastră după iubitul ideal, atribuim şi proiectăm asupra fiecărui nou-venit toate aşteptările şi dorinţele noastre. Câţi dintre noi se pot ridica la standardul perfecţiunii? Asta nu înseamnă decât că ne-am îndrăgostit. Dacă e doar atât, urmează, inevitabil, dezamăgirea. Dar iubirea nu are nimic de-a face cu tot acest „ghiveci”. Ea nu cere şi nici nu aşteaptă ceva în schimb. Iubirea se oferă pe sine şi singura direcţie în care merge e în sus. Întotdeauna.

Reuşită în şapte paşi

1.  Privesc cu afecţiune fotografia iubitului de fiecare dată când am de gând să-i reproşez că nu mă sună, că nu-mi aduce flori de câte ori vreau, că nu-mi spune „te iubesc” la fiecare 5 min.

2. Rememorez cu recunoştinţă momentele în care i-am simţit fără nici o urmă de îndoială dragostea lui sinceră - de fiecare dată când sunt confuză şi refuz să cred că mă iubeşte.

3. Am avut o întâlnire în care mi s-a părut că nu a fost destul de atent sau de afectuos şi plec supărată de lângă el? Îmi repet în gând una dintre afirmaţiile: „Mă eliberez de orice iritare.” „Mă eliberez de orice nemulţumire faţă de iubitul meu.” „Mă eliberez de pretenţia ca iubitul meu să fie şi să se poarte întotdeauna aşa cum îmi doresc eu.” Repet de 15 ori la rând afirmaţia pe care am ales-o. Dacă sunt singură o spun cu voce tare, pentru a-mi insufla energie şi a da putere ideii pe care o exprimă. Dacă sunt la birou sau acasă scriu de 15 ori. După ce simt că am inima cu adevărat uşoară mă gândesc cu drag la el.

4. Atunci când sunt nemulţumită pentru că el reacţionează altfel decât mă aşteptam? Pentru a mă elibera de orice supărare, ranchiună sau tensiune spun: „ ___________(numele) te binecuvântez şi te privesc cu dragoste.” Repet fraza aceasta de câte ori este nevoie ca starea de împăcare şi înţelegere să apară.

5. Lipesc pe perete, la vedere, sugestii încântătoare despre relaţia de cuplu – pentru că ştiu că orice ajutor în plus, pentru a mă face mai conştientă, e întotdeauna bine venit.

6. Ţin un jurnal de care el nu va şti niciodată. Aici notez toate nemulţumirile mele; e mai bine decât să-i fac lui o mulţime de reproşuri, după care să regret. În plus, atunci când recitesc ce am notat, pot învăţa din propriile greşeli, fără să mai sufăr de pe urma lor.

7. Îi propun să ne aşezăm în linişte faţă în faţă, să ne privim ţinându-ne de mână şi să ne simţim reciproc. După un timp închidem ochii. În asemenea momente nu e nevoie să vorbim, intensitatea trăirii ne este de ajuns. Tot ce auzim atunci este vocea iubirii noastre.